This website uses cookies to improve your experience navigating our site. By continuing to browse, you are agreeing to our use of cookies.

OK, I understand

The Union Of Two Weatherboard Cottages Into One Tactile Family Home

Architecture

Despite the tactility, materiality and masterful configuration required to connect two previously detached cottages into one single residence, the real feat of The Hamilton Courtyard by Anthrosite is its ability to inject greenery into nearly every aspect of the home.

The final design for this Newcastle family home prompts a U-shaped building to hug a central courtyard, making for a home that not only integrates old and new elements, but seamlessly connects indoors and out.

28th October, 2021

‘Recycled bricks and recycled timber are the two main materials,’ explains Mark Spence. ‘The brick; a dry-pressed blended browns mix, detailed with flush mortar joints and left intact and not acid washed; for both environmental reasons as well as to helps often the tones of the bricks.’ Photo – Christopher Frederick Jones.

Corridors connect the boundary flanks to the dining pavilion to the south, while the courtyard is linked to every side via windows and sliding glass doors. Photo – Christopher Frederick Jones.

The dining room opens to the courtyard and backyard. From this view you can see the 4.2m long dining table and light fittings made of timber repurposed from the demolished eastern cottage. Photo – Christopher Frederick Jones.

The kitchen and dining space are connected in the southern pavilion. Photo – Christopher Frederick Jones.

A feast of texture and material explodes in the kitchen. Photo – Christopher Frederick Jones.

Expertly crafted joinery comprises these in-built window seats. Photo – Christopher Frederick Jones.

The bathroom palette is kept cool and neutral. Photo – Christopher Frederick Jones.

An in-built desk on the eastern corridor creates an open study zone facing the courtyard. Photo – Christopher Frederick Jones.

The central courtyard anchors the entire house, with residential wings flanking each side. Photo – Christopher Frederick Jones.

Looking from the library onto the greenery. Photo – Christopher Frederick Jones.

The windows above the brick terrace link to the library, while the corridor facing the garden connects the bedrooms to the garden. Photo – Christopher Frederick Jones.

Looking back to the front entry passage and door from the central courtyard. Photo – Christopher Frederick Jones.

The two form facades from the street present opposing design attitudes. Photo – Christopher Frederick Jones.

To the left is the intact western cottage, to the right lies the site of the now-demolished eastern cottage. The timber-battened garage is built in its silhouette to gesture to its past form. Photo – Christopher Frederick Jones.

Sasha Gattermayr
Thursday 28th October 2021

From the street-view, the twin silhouettes read like a form and its shadow, as well as a respectful gesture to the building that used to stand before it.

The Hamilton Courtyard project by Anthrosite was originally meant salvage two 1930s cottages and unite them together with one cohesive design. But the eastern structure could not be saved, and thus the design had to be reconfigured to include just one of the existing buildings.

‘Instead of being pressured into market norms of maximising floor space, the clients were more concerned with creating a series of family spaces that felt connected to each other,’ says director, Mark Spencer. ‘The result is a celebration of the courtyard, a generous central area that unites the wings of the house and promotes visibility, allowing the occupants to remain connected to each other even while engaged in individual tasks.’

A brick passage running between the two cottage sites acts as the formal entry to the residence, opening to a central courtyard (landscaped by the clients themselves!) which serves as the main node of the house. Wings surround this green space on all sides: to the west lies the bedrooms, to the south an open plan living-dining-kitchen area, and the east holds the ancillary zones such as a laundry, pantry and music room.

An in-built desk runs the length of the eastern courtyard window, creating a study corridor that looks onto the greenery beyond.

The intact western cottage holds more bedrooms and a courtyard-facing library, while the body of the eastern cottage is now a garage. Beyond the dining pavilion (which opens on both sides thanks to sliding glass doors) lies a backyard comprising rolling green lawn, a pool and a pool-house.

Floorboards from the eastern cottage were salvaged and repurposed as furniture and light fittings, specifically the 4.2 metre long dining table and the pendant light that hangs above it. Additionally, French doors and stained glass windows were also re-used from the demolished residence.

Finally, the eastern cottage was replaced with a timber battened garage that retains the same silhouette as the original structure. From the street-view, the twin silhouettes read like a form and its shadow, as well as a respectful gesture to the building that used to stand before it.

The result is a glorious expression of old-meets-new design!

The Hamilton Courtyard by Anthrosite was shortlisted in the Residential Architecture Category of The Design Files + Laminex Design Awards 2021.

See more projects from Anthrosite here.

This Week

Design Eye

Architect Luke Fry, On Modernising A Heritage Home

Architect Luke Fry shares his advice on sensitively balancing old and new, when modernising a heritage home!

Studio Visit

The Melbourne Designer Creating Clever Furniture, For Small Spaces

Meet designer Katrina Ramm of Ka Ra Studio, who's playful pieces that that make the most of the ‘precious space’ inside our homes!
Christina Karras

Interiors

A 1915 Horse Stables Turned Family Home In The Adelaide Hills

SpaceCraft transformed a circa 1915 horse stable into a family’s elevated version of a traditional farmhouse in the Adelaide Hills.

Architecture

A Contemporary Brunswick Addition That Contorts Out Of Sight

A major Brunswick home extension by Lisa Breeze Architect takes its cues from the surrounding neighbourhood and its Edwardian facade.
Amelia Barnes
  17 hours ago

Gardens

A Sensitively Built Coastal Garden, Designed To Look ‘Untouched’

The Garden Social carefully designed a garden, built into waterfront sand dunes on NSW's South Coast, where the serene seascape beyond takes...
Christina Karras

Homes

A Melbourne Family’s Ever Changing ‘Light House’

An innovative, sculptural screen invites dynamic shadows into the family home of Andrew Jaques, and Christina Chiodo, renovated by Layan.

News

Don't Miss Major Discounts On Designer Furniture At DOMO's Black Friday Sale!

Here’s everything you need to know about DOMO’s Black Friday Sale, with 20% off iconic designer brands, for one day only!
Sponsored

Shopping

Say Hello To Your New Favourite Summer Shoes With This FRANKiE4 Giveaway!

Everything you need to know for your chance to win one of five pairs of shoes (of your choice!) from Australian label FRANKiE4!

Interiors

How To Turn Home Inspiration Into Reality, With Style Sourcebook

This free web-based mood board tool is the perfect place to refine your interior design vision. We show you how it's done!

Homes

A Tiny Slice Of Japan Inside A Pink Darlinghurst Terrace

Ceramicist Laura Butler shares her 1890s Darlinghurst pink terrace, renovated by Trias in accordance with Japanese design principles.
Lucy Feagins
  1 hour ago

Shopping

11 Of The Best Places To Score Vintage Furniture + Homewares

Hunting down everything from 70s modular sofas, to retro gems from Europe, see the 11 vintage sellers and stores we love!
Christina Karras

News

See Ethiopian-Norwegian Artist Olana Janfa's Colourful, Debut Solo Show!

The Melbourne-based painter’s first solo show is opening tonight, exploring themes of language, race and status in his playful works.
Christina Karras

Shopping

These Deliciously Colourful Picnic Rugs Are Made From Recycled Plastic!

The season of picnicking has arrived, and we've found the best rugs to see you through pizzas in the park and fish and chips on the beach.

Architecture

A Floating House Entangled In Brush Box Trees On North Stradbroke Island

The tree canopy takes precedence over ocean views in this holiday home for three families, designed by Conrad Gargett architects.

Stays

An Architect’s Handcrafted Home + Bathhouse Turned Unique Accommodation

Take a look inside Liptrap Loft—a one-of-a-kind cabin with a Japanese-inspired bathhouse in Walkerville, Victoria.

Similar Stories

Architecture

A Spacious Renovation That Makes The Most Of Every Inch

Built-in furniture has unlocked the potential of this Victorian home renovation in Fitzroy North by Architecture Architecture.

Architecture

An LA-Inspired ‘Floating’ Home In The Byron Hinterland

Designed in the style of the mid-century Case Study Houses, the Coolamon House by DFJ Architects uses glass and concrete to melt into its na...

Sustainable Homes

A Surprise Garden Brings This 'Pop-Up' Home To Life

Figr creates a unique language between architectural and landscaped spaces to truly maximise this small footprint home for a family of three...

This Week

Studio Visit

The Melbourne Designer Creating Clever Furniture, For Small Spaces

Meet designer Katrina Ramm of Ka Ra Studio, who's playful pieces that that make the most of the ‘precious space’ inside our homes!
Christina Karras

News

Don't Miss Major Discounts On Designer Furniture At DOMO's Black Friday Sale!

Here’s everything you need to know about DOMO’s Black Friday Sale, with 20% off iconic designer brands, for one day only!
Sponsored

Shopping

Say Hello To Your New Favourite Summer Shoes With This FRANKiE4 Giveaway!

Everything you need to know for your chance to win one of five pairs of shoes (of your choice!) from Australian label FRANKiE4!

Shopping

11 Of The Best Places To Score Vintage Furniture + Homewares

Hunting down everything from 70s modular sofas, to retro gems from Europe, see the 11 vintage sellers and stores we love!
Christina Karras

Design Eye

Architect Luke Fry, On Modernising A Heritage Home

Architect Luke Fry shares his advice on sensitively balancing old and new, when modernising a heritage home!

Homes

A Melbourne Family’s Ever Changing ‘Light House’

An innovative, sculptural screen invites dynamic shadows into the family home of Andrew Jaques, and Christina Chiodo, renovated by Layan.

Architecture

A Contemporary Brunswick Addition That Contorts Out Of Sight

A major Brunswick home extension by Lisa Breeze Architect takes its cues from the surrounding neighbourhood and its Edwardian facade.
Amelia Barnes
  17 hours ago

Homes

A Tiny Slice Of Japan Inside A Pink Darlinghurst Terrace

Ceramicist Laura Butler shares her 1890s Darlinghurst pink terrace, renovated by Trias in accordance with Japanese design principles.
Lucy Feagins
  1 hour ago

Gardens

A Sensitively Built Coastal Garden, Designed To Look ‘Untouched’

The Garden Social carefully designed a garden, built into waterfront sand dunes on NSW's South Coast, where the serene seascape beyond takes...
Christina Karras

News

See Ethiopian-Norwegian Artist Olana Janfa's Colourful, Debut Solo Show!

The Melbourne-based painter’s first solo show is opening tonight, exploring themes of language, race and status in his playful works.
Christina Karras

Interiors

A 1915 Horse Stables Turned Family Home In The Adelaide Hills

SpaceCraft transformed a circa 1915 horse stable into a family’s elevated version of a traditional farmhouse in the Adelaide Hills.

Interiors

How To Turn Home Inspiration Into Reality, With Style Sourcebook

This free web-based mood board tool is the perfect place to refine your interior design vision. We show you how it's done!

Architecture

A Floating House Entangled In Brush Box Trees On North Stradbroke Island

The tree canopy takes precedence over ocean views in this holiday home for three families, designed by Conrad Gargett architects.

Stays

An Architect’s Handcrafted Home + Bathhouse Turned Unique Accommodation

Take a look inside Liptrap Loft—a one-of-a-kind cabin with a Japanese-inspired bathhouse in Walkerville, Victoria.

Shopping

These Deliciously Colourful Picnic Rugs Are Made From Recycled Plastic!

The season of picnicking has arrived, and we've found the best rugs to see you through pizzas in the park and fish and chips on the beach.

Similar Stories

Architecture

A Spacious Renovation That Makes The Most Of Every Inch

Built-in furniture unlocks the potential of this Victorian home by Architecture Architecture.

Architecture

An LA-Inspired ‘Floating’ Home In The Byron Hinterland

Designed in the style of the mid-century Case Study Houses, the Coolamon House by DFJ Architects melts into its natural surrounds.

Sustainable Homes

A Surprise Garden Brings This 'Pop-Up' Home To Life

Figr creates a unique language between architectural and landscaped spaces to truly maximise this small footprint home for a family of three...

The Design Files acknowledge the Traditional Custodians of the lands on which we work, the Wurundjeri people of the Kulin Nation. We pay our respects to Elders past and present.

First Nations artists, designers, makers, and creative business owners are encouraged to submit their projects for coverage on The Design Files. Please email bea@thedesignfiles.net