This website uses cookies to improve your experience navigating our site. By continuing to browse, you are agreeing to our use of cookies.

OK, I understand

From Mechanics' Workshop To Stunning Warehouse Terraces

Architecture

An old mechanics’ workshop has been respectfully reimagined into four terrace homes, offering an open floorplan maximising natural light, with a strong connection to the outdoors.

Jonathan Richards, director of award-winning architecture and interiors firm SJB, takes us through this innovative project in Sydney.

21st July, 2018

The Riley in Darlinghurst, Sydney. Photography – Felix Forest.

Exterior. Photography – Felix Forest.

Staircase detail. Photography – Felix Forest.

Oda Lamp by Pulpo, Cloudscape chair by Diesel by Moroso, Ovoid artwork by Horan Smock, and armchair by Moroso. Photography – Felix Forest.

Cloud Series artwork by Susan Knight,  Trevor Mein Side Table, 45 By Molteni & C, Spring Sofa by Moroso, and Mafi Deep White oil Molto brushed oak floorboards. Photography – Felix Forest.

Bitop coffee table by Coediton Silai, Spaces Rug by GAN, and custom steel pivot windows. Photography – Felix Forest.

Illusions console by Objekto, Objects of Free Use by Anna Varendorff, and Tom Pigeon print. Photography – Felix Forest.

Last Minute Stool by Viccarbe, Futura SP G pendant from Mondoluce, Flow chair by MDF Italia and Rock table by MDF Italia. Photography – Felix Forest.

The project was completed by SJB in 2017.  Photography – Felix Forest.

Mark side table by Moroso, and Highland bed also by Moroso. Photography – Felix Forest.

Atlay Armchair by Coedition. Mangas Spaces Rhombus Rug by GAN. Photography – Felix Forest.

Once a mechanics workshop, SJB retained shell of the building but added new internal floor levels to suit a residential conversion. Photography – Felix Forest.

Arrabascato Marble, Sussex tapware, handmade tiles by Earp Bros. Photography – Felix Forest.

Photography – Felix Forest.

Photography – Felix Forest.

Elle Murrell
Saturday 21st July 2018

SJB’s work on The Riley was deeply focussed on retaining the charm of an original and iconic corner-block building in Darlinghurst. Enlisted to convert a 230-square-metre mechanic’s workshop into four residential terraces, the architecture-and-interiors firm set out to show ‘a real admiration of the original building,’ in the words of Jonathan Richards, director of SJB.

They undertook substantial internal restructuring, as the existing two-storey space was a hodge-podge of internal ramps and split levels used by the former tenant, a mechanic. The warehouse was divided into four separate dwellings each with entry via the street. New rooftop pavilions comprising the master bedroom and terrace were created. ‘We had a height restriction that meant any change could not exceed the existing roof level – but we still had sufficient space to create a new third level for the master bedroom and roof terraces,’ explains Jonathan, of their new addition characterised by black steel framing and black zinc sheet roofing.

An additional challenge for SJB was the fact that although the front of the warehouse receives wonderful light through large street-facing windows, the back of the building is devoid of natural light due to neighbouring structures. A solution came in the form of an internal light well utilising the full height of the building, giving every residence a distinctive vertical garden, and access to daylight on at least two sides. ‘It enables cross-flow ventilation, daylight and an unusual experience of having garden atriums in the warehouse,’ details Jonathon. ‘What had been the biggest challenge became a signature part of every space!’

Additionally, timber windows were replaced with steel framed hopper windows, the brick façade was restored, and a new opening was made, employing striking diagonal-patterned bricks in a clever contrast.

The residence you see pictured is furnished by Hub Furniture. Meanwhile, all of the kitchens in The Riley are manufactured by Molteni.

‘Having a rooftop aspect looking into the trees of Riley Street with a very urban streetscape is a terrific experience,’ reflects Jonathon, a local of the area. ‘I have admired this warehouse for a long time. Now, having had the opportunity to create a new life for it with four special residences, has been very satisfying.’

Our brief for this project was to try and capture Darlinghurst as it is now.’ – Jonathan Richards, director of SJB.

View Comments

Similar Stories

Architecture

A Masterful Revival Of A Gold Rush-Era House

A 150-year-old house in Melbourne's oldest suburb gets a contemporary update.
Read More

Architecture

A WOW-Factor Extension In Brunswick

A seriously impressive, light-filled addition by Rob Kennon Architects in Melbourne's northern suburbs.
Read More

Architecture

A Boldly Re-imagined Victorian Worker's Cottage

Melbourne architect Dominic Pandolfini gives us a tour of his cleverly re-configured Victorian cottage in Port Melbourne.
Read More