This website uses cookies to improve your experience navigating our site. By continuing to browse, you are agreeing to our use of cookies.

OK, I understand

A Totally Transfixing Concrete Retreat

Architecture

‘Biophilic design’ is an approach to architecture that seeks to connect building occupants more closely to nature, and it is this principle which underpins the ‘Moving House’ by Architects EAT.

Situated in Kew (six kilometres north-west of Melbourne’s CBD), this family home is designed to be monolithic and private from the outside, but relaxed and open to the elements once you are inside. By balancing a robust materials palette with a seasonally responsive configuration, the home is totally secluded, yet bright, breezy and open!

8th July, 2020

Extensive glazing creates a breezy ground floor open to the elements. Photo – Derek Swalwell.

There are lots of ledges and concrete platforms buttressing the exterior of the building, enabling a perfect marriage between indoor and outdoor. Photo – Derek Swalwell.

Greenery and natural light are courted at every opportunity. Photo – Derek Swalwell.

Photo – Derek Swalwell.

Concrete has been masterfully manipulated to appear sculptural and weightless rather than dense and heavy. Nothing Stays The Same by Jane Canfield. Photo – Derek Swalwell.

The internal spaces are made up of three connected concrete vaults. Photo – Derek Swalwell.

Pops of colour appear in the bathroom, where a deviation from the concrete material palette is has been made. Photo – Derek Swalwell.

What a window! Photo – Derek Swalwell.

The upstairs study. Still Life 8 by Kim Baker at study table, Double Tree on Odaiba Tokyo by Derek Swalwell on study wall. Photo – Derek Swalwell.

Hallway details. (Big painting) Connemara Cottage by Michelle Kettle, (small painting) The Way Home by Michelle Kettle. Photo – Derek Swalwell.

The master bedroom. Photo – Derek Swalwell.

A view indoors from the side lawn. It really feels like a ruin buried in the jungle! Photo – Derek Swalwell.

Concrete beams inspired by Le Corbusier contrast with the light, aluminium grilles cladding the facade. Photo – Derek Swalwell.

The entry conceals the side of the house from view. Photo – Derek Swalwell.

The white aluminium facade conceals everything beyond from the street, but emits a warm, diffuse glow when lit up at night. Photo – Derek Swalwell.

Sasha Gattermayr
Wednesday 8th July 2020

‘As the seasons roll by, the impact of direct sunlight on the interior changes.’ – Albert Mo, Architects EAT

The clients who engaged Architects EAT to design this retreat-like family home in Kew were seeking a contemporary residence that would offer both enhanced privacy, and a strong connection to the outdoors. So, inspired by a fairytale-like ruin buried in a forest, the architectural team set about creating a sense of seclusion and self-containment, whilst also engaging with nature at every opportunity, and maximising natural light.

‘On the street the house presents itself as a faceless geometrical composition,’ explains director Albert Mo. The white, aluminium facade forms a single mass when viewed from the street front, but begins to expose its connected concrete bodies as you advance toward the entry.

The house unfolds with a sense of raw, unexpected grandeur as you move through it. Scale and proportion are exaggerated, as monolithic beams buttress the concrete vaults that make up the open plan space, while natural light filters through extensive glazing and sky-reaching voids. Greenery spills in through a side lawn and courtyard, and ivy tendrils creep across the first floor rooftop.

The materials palette here is robust, yet textural and layered. ‘If the white metal grille defines the visual character of the house from the outside, it is the tone and texture of concrete inside that captures the imagination,’ says Albert. The ceiling concrete has been left raw and unpolished, exposing surface variations and textures, and the carved funnels reaching to the skylight channel direct natural light or ambient illumination depending on the season. This reactivity to the natural surroundings was an essential design consideration in order to render such a solid, secure structure intimate rather than cavernous.

‘As the seasons roll by, the impact of direct sunlight on the interior changes,’ explains Albert. ‘Light from the low winter sun brings warmth and a bright radiance to the space, while in summer, the diffuse glow from the concrete funnels brings gentle light but not radiant heat.’ Even when lit up at night the family home continues to play with luminosity, as the internal glow transforms the white aluminium street facade into a lantern!

Discover more work from Architects EAT here.

This Week

Shopping

A Sunny New Range Of Planters From Capra Designs

Capra Designs debuts a new collection of planters inspired by ancient Roman architecture.
Sasha Gattermayr

TDF Collect

TDF Collect Presents 'Devotions' By Lucy Roleff

The much-anticipated debut solo show from the Melbourne realist painter is here!

TDF Design Awards

Announcing Our 2020 The Design Files + Laminex Design Awards FINALISTS!

It's a big one today, people! From Architects, to Landscape Designers, Furniture Designers, Craft practitioners and more... say hello to the...

Homes

A Quirky, Contemporary Harbourside Penthouse, For Stylish Downsizers!

The Neutral Bay penthouse apartment of Tracy and Peter Fleming, renovated by their son Jono Fleming with Strutt Studios.

View Comments

Similar Stories

Architecture

A Mindful, Minimal Take On Modernist Design

Studiofour design a thoughtful, contemporary family residence, amongst Beaumaris' iconic mid-century homes.

Architecture

A Concrete Blanketed Sanctuary In Melbourne's East

We take you inside the already iconic, award-winning Hawthorn House by Edition Office.
Elle Murrell

Architecture

A Contemporary Farmhouse In Suburban Melbourne!

MRTN Architects design a farmhouse suitable for suburbia in Melbourne's Fairfield!

This Week

Creative People

Keep Your Eyes On These 8 Emerging Makers!

From a magazine editor-turned ceramicist, to a fashion and homewares brand using fabrics direct from Africa, these were some of our favourit...

News

A Sunny New Storefront For Not-For-Profit Design Organisation The Social Studio

The not-for-profit organisation has a new sunshine-filled space designed by Studio Goss at Collingwood Yards!

Studio Visit

The Young Designer Using Traditional Leather-Working Techniques To Create Accessories Inspired By The Australian Landscape

Leather craftsman Liam Dillon shares the detailed history behind an ancient trade - and the ways he uses traditional techniques in his moder...
Sasha Gattermayr

Stays

A Moody Slice Of Paradise In The Byron Hinterland

The Dairy is a magical accommodation that feels like it could be in Tuscany...but in reality, it's only 15 minutes away from some of Austral...

News

A Starlight Summer Festival To Begin In Heide’s Sculpture Park

Get your socialising mojo back with this cultural program of dance events, music acts and Indigenous storytelling at Heide Museum of Modern
Sponsored

News

Swoon-Worthy Luggage For The Perfect Weekend Escape

Local luggage experts July prep us for the summer of local travel with the slick new ‘Daybreak’ range.
Sponsored

Architecture

A Victorian Terrace That Plays Design Gymnastics!

Melbourne's colour masters Wowowa are back with another clever Victorian renovation!

Architecture

A Sleek, Surprising Reworking Of A Victorian Cottage

A humble but innovative extension by Blair Smith Architecture has totally modernised this Victorian cottage in Brunswick.

On The Market

Mid-Century Magic On A Bushland Block (And On The Market!)

Originally built in 1967, this absolute dream home features terrazzo floors and an entire facade of floor-to-ceiling windows!
Sasha Gattermayr

Homes

A Blissful Art Deco Apartment Up In The Trees

This carefully curated rental in East Melbourne of friends Lauren Everett and Frances Normoyle is the ultimate 'grown up' share house!

Studio Visit

Inside The Dreamy Garden Shed Studio Of Emerging Ceramic Artist, Anni Hagberg

Introducing the graduate artist who was the recipient of The Design Files Emerging Maker Award at Craft Victoria's annual 'Fresh!' exhibitio...
Sasha Gattermayr
42:51

Podcast

TDF Talks with Plant Designer, Jenna Holmes of Plant Mama

In this podcast conversation, Jenna of 'Plant Mama' and 'Pasta Mama' shares how she has built and grown two very different businesses from t...

News

Relax Into The New Year With The Perfect Bath Accessory

Adios 2020, we’re heading into the new year with a totally new vibe courtesy of these sustainable timber bath trays from The Wood People.
Sponsored

Gardens

An Equally Functional + Lush Suburban Garden Makeover

The stunning garden of landscape designer and owner of Ballast Landscape, Julian Bombardiere, in Kings Langley, NSW.

Studio Visit

An Innovative New Collaboration From MIMCO, Featuring Boundary-Pushing Sustainable Materials

As a result of their longstanding partnership with the NGV, MIMCO has teamed up with biomaterial designer Alice Potts on a limited-edition c...

Similar Stories

Architecture

A Mindful, Minimal Take On Modernist Design

Studiofour design a contemporary family residence, amongst Beaumaris' iconic mid-century homes.

Architecture

A Concrete Blanketed Sanctuary In Melbourne's East

We take you inside the already iconic, award-winning Hawthorn House by Edition Office.
Elle Murrell

Architecture

A Contemporary Farmhouse In Suburban Melbourne!

MRTN Architects design a farmhouse suitable for suburbia in Melbourne's Fairfield!

The Design Files acknowledge the traditional custodians of the lands on which we work, the Wurundjeri people of the Kulin Nation. We pay our respects to Elders past and present.

First Nations artists, designers, makers and creative business owners are encouraged to submit their projects for coverage on The Design Files – we would love to hear from you.

Please email us here.