This website uses cookies to improve your experience navigating our site. By continuing to browse, you are agreeing to our use of cookies.

OK, I understand

A Compact And Curvy Family Home In Glebe

Architecture

It took a builder, a structural engineer and a window contractor to ensure this house squeezed between neighbours and treetops in suburban Sydney, got enough light AND enough privacy! But it was worth it.

These unique windows are just one part (albeit a special one!) of this mind-bending new residential project from Chenchow Little Architects in Sydney.

18th February, 2020

‘The arched windows on the elevation align with arched cut-outs in the floor plate.’ Photo – Peter Bennetts

The custom designed and build windows by Windoor take pride of place inside and outside. Photo – Peter Bennetts

The base of the custom designed windows dips down onto the ground floor. Photo – Peter Bennetts

The gallery-like living and dining area. Photo – Peter Bennetts

Curves are everywhere. Photo – Peter Bennetts

The spiral staircase is the pièce de résistance. Photo – Peter Bennetts

Balcony walls separate the internal voids and brings columns of light into the second storey. Photo – Peter Bennetts

A simple light-filled bathroom. Photo – Peter Bennetts

Treetops envelope the second storey. Photo – Peter Bennetts

The master bedroom overlooks the city skyline. Photo – Peter Bennetts

‘The arched openings reference the arched openings and entrance portico of the neighbouring Victorian terrace house.’ Photo – Peter Bennetts

Sasha Gattermayr
Tuesday 18th February 2020

‘Our approach resulted in a serene sculptural space flooded with light.’ Tony Chenchow

Apart from the obvious logistical complications of completely demolishing and rebuilding a house in an inner-city Sydney suburb, there is the ever-evasive problem of light. Where to find it when the boundary line runs against a Victorian terrace on the south, and a 1980s apartment block on the north? How to maximise it once you do?

Tony Chenchow and Stephanie Little of Chenchow Little Architects took on answering those questions with vigour in this new residential project in Glebe. While ‘on a typical inner-city site, the centre of the house is often dark and introverted with a poor outlook’, the pair were determined to create ‘a serene, sculptural space flooded with light’ for a family of five.

The resulting compact two-storey dwelling pivots around void-like central spaces that open up the middle of the house to light-filled, bright caverns. ‘By incorporating voids and double height windows into the centre of the building, we were able to focus views away from the closely sited neighbouring dwellings into the surrounding treetops’, Tony explains. The custom built and designed windows align with arched cut-outs in the floor plate, so that light enters from openings all around the house, while the open staircase allows the ceiling to retain its height and connects the two storeys.

The most exciting thing about this house however (apart from the innovative way light has been squeezed in from every angle), is the glamorous use of curves. From the arch of the spiral staircase to the mid-century parabolas of the glazing, the voluptuous bend in every surface is alluring and almost romantic.

Despite demolishing the dilapidated cottage that existed on the block before it, Tony and Stephanie designed the Glebe residence around arched openings to mirror the architecture of the Victorian terraces typical of the suburb. This nod to the site’s context awards the new building an identity loaded with history and imagination.

This Week

Architecture

A Multigenerational, Modern Farmhouse

Two houses are better than one, in this beach house for two families by Tom Robertson Architects.

Gardens

A Native Garden Made With Recycled Renovation Debris

This Sydney garden by Fig Landscapes maximises drought tolerant plant life, and inventive upcycling!
Sasha Gattermayr

The Good Room

A Stylist's Good Room In South Yarra's Most Coveted Apartment Building!

Heather Nette King shows us around 'THE room' in her apartment in Melbourne's Beverly Hills apartment complex.
Lisa Marie Corso

View Comments

Similar Stories

Architecture

An American-Style Barn Meets The Iconic Australian Shed, In Queensland

Paul Uhlmann Architects put an Australian spin on the American barn in Pullenvale, Queensland.

Interiors

A Light And Lofty Rural Masterpiece

‘The Barn’ in South Gippsland takes contemporary, regional accommodation to a new level!

Architecture

A Palm Springs-Inspired Oasis In Suburban Sydney

This renovated mid-century home in Vaucluse by Nick Bell Architects brings the WOW-factor!
Miriam McGarry

This Week

TDF Design Awards

You’re Invited To The Design Files + Laminex Design Awards 2020!

Join us on November 5th at 7pm for our online ceremony as we celebrate the finalists and reveal all the winners – and WIN a bespoke sculpt...
39:53

Podcast

A Podcast Conversation With Interior Designer Mim Fanning

Mim chats to Lucy about her impressive career journey, from solo design consultant to launching and growing Mim Design, and her role as amba...

Shopping

Dreamy New Homewares From Maison Balzac To Level Up Your Dinner Table

Is it just us, or is coloured glassware having a moment? This Sydney-based brand takes the trend to new heights!
Sasha Gattermayr

Architecture

A Stunning Coastal Home, Created From A Revolutionary Building Material

This house by FMD Architects is built using CLT (cross laminated timber) – a revolutionary, sustainable building material.

Creative People

Australia's Original Instagram Secondhand Furniture Seller

We chat with OG Instagram seller Pip Newell of Curated Spaces, about how she grew her business out of her living room to a network of more t...

News

The ULTIMATE Friends And Family Cookbook From Illustrator Extraordinaire, Alice Oehr

The Melbourne-based creative took the opportunity of lockdown to finish her 6-year long project – a nation-wide recipe collection!

Architecture

This Sydney House Takes The High Ground

A previously granted development approval allowed the sandstone ridge on this Seaforth site to be cut away, but Stafford Architecture had ot...

Architecture

The House That Lived

When bushfires ravaged the NSW South Coast this summer, this house by Collins Pennington Architects survived.

Food

Julia's Raspberry, Coconut And Lime Cake

Julia Busutill Nishimura delivers a triple-threat of tropical flavours in one delicious loaf. It's like a holiday in your mouth!
Julia Busuttil Nishimura

News

We've Found This Summer's Most Snazzy Kitchen Appliances

Give your kitchen the old razzle dazzle with the launch of this iridescent collection of De’Longhi appliances!
Sponsored

Design Eye

Studio Martin on Refined Rattan

Emerging design duo Lauren and Amanda Martin share their advice on using rattan furniture in contemporary interiors, in partnership with DOM...

Studio Visit

Kerryn Levy's Wonderfully Wonky Ceramics

A studio visit with the Adelaide-based ceramicist known for her distinctly collectible statement candelabras.
Sasha Gattermayr

Homes

A Rustic, Inner-City Family Home Of 33 Years

Inside a Cornish/Spanish/Greek style home terrace renovation – in Port Melbourne!

Dream Job

Creating Captivating Content With The Royal Botanic Gardens Sydney’s Digital Marketing And Media Coordinator, Victoria Ngu

The digital marketing and media co-ordinator of one of Australia's oldest public gardens fills us in on her dream job, from good email etiqu...
Sasha Gattermayr

TDF Design Awards

10 Awe-Inspiring Creative Collaborations From Across Australia

From furniture made with a 17th-century craft technique to a culturally significant war memorial, these are the finalists in the Collaborati...
Sasha Aarons

Similar Stories

Architecture

An American-Style Barn Meets The Iconic Australian Shed, In Queensland

Paul Uhlmann Architects put an Australian spin on the American barn in Pullenvale, Queensland.

Interiors

A Light And Lofty Rural Masterpiece

‘The Barn’ in South Gippsland takes contemporary, regional accommodation to a new level!

Architecture

A Palm Springs-Inspired Oasis In Suburban Sydney

This renovated mid-century home in Vaucluse by Nick Bell Architects brings the WOW-factor!
Miriam McGarry

The Design Files acknowledge the traditional custodians of the lands on which we work, the Wurundjeri people of the Kulin Nation. We pay our respects to Elders past and present.

First Nations artists, designers, makers and creative business owners are encouraged to submit their projects for coverage on The Design Files – we would love to hear from you.

Please email us here.