This website uses cookies to improve your experience navigating our site. By continuing to browse, you are agreeing to our use of cookies.

OK, I understand

A Bright, Breezy Addition Tucked Into A Beloved Home

Architecture

Going camping or caravaning is a holiday pastime that conjures up vivid childhood memories for many of us. But those who have taken that experience, and used it an architectural inspiration are fewer and farther between!

The Bent Annexe house by Bent Architecture inserts a new living area into a beloved 1960s family home in Pascoe Vale South, and echoes the feeling of stepping out of a caravan, into the shade of an annex!

14th March, 2019

The original 1960s house. Photo – Tatjana Plitt.

Old home, fresh new vibe. Photo – Tatjana Plitt.

The renovations brought light and space to the residence. Photo – Tatjana Plitt.

Kitchen detailing in the Annexe house. Photo – Tatjana Plitt.

Concrete floors help to passively heat and cool the house. Photo – Tatjana Plitt.

The north facing windows invite light deep into the home. Photo – Tatjana Plitt.

Nook detail. Photo – Tatjana Plitt.

The new annex ‘tucks’ into the eaves of the home. Photo – Tatjana Plitt.

The perfect sunny spot for an afternoon reading session! Photo – Tatjana Plitt.

The new annex is hugged by garden on both sides. Photo – Tatjana Plitt.

A brightly lined hidey-hole. Photo – Tatjana Plitt.

Miniature tiles, maximum impact. Photo – Tatjana Plitt.

Opening out with new angles. Photo – Tatjana Plitt.

Miriam McGarry
Thursday 14th March 2019

‘Every day should feel like a breath of fresh air, surrounded by nature’ – Paul Porjazoski.

The owners of this Pascoe Vale property wanted to bring light and spaciousness to their 1960s home. Paul Porjazoski of Bent Architecture explains that the idea of an annex was introduced, as a means to retain the original charm of the building, while encouraging new connections to the garden. He highlights ‘in contrast to the heaviness and introspective nature of the original house, this new, site-responsive and light-filled annex is open and outward-looking’ The result is a bright and generous addition to the family home, that feels more like a sheltered place in the garden that a traditional living space.

The renovations began by peeling away previous ad-hoc additions at the rear, ‘leaving only the generously proportioned rooms of the existing home’ Paul explains. The new build cleaves gently into the space, tucking under the existing eaves and expanding out into the garden. Meanwhile, a decked outdoor dining area is protected by a retractable shading device.

Paul highlights how continuity is established between past and present, as a continuous roofline folds overhead. The central courtyard introduces light into the master bedroom, as well as creating ‘the illusion of one continuous space, blurring the boundary between inside and outside.’ This sense of flow is enhanced by the introduction of a brick plinth in the living room, that merges into an outdoor raised planter bed. Brick paving crosses the threshold between inside and out, intentionally blurring boundaries.

This ‘blurring’ between inside and out is partly inspired by the idea of a caravan annex, where  ‘every day should feel like a breath of fresh air, surrounded by nature.’ Thankfully, unlike a caravan, this home offers year-round comfort, passively designed for heat retention in the concrete slab, and cross ventilation throughout, to reduce the need for heating and cooling. Win win!

View Comments

Similar Stories

Architecture

An Award-Winning Home, In Three Parts

The triple pavilion house design from Trias Studio in Newcastle, NSW.
Miriam McGarry

Architecture

A Different Kind Of 'Tree House'

A home inspired by a magestic backyard magnolia tree, by Green Sheep Collective.

Architecture

A Generous And Spacious Family Dream Home

Architecture firm Preston Lane transform this suburban Melbourne home into a space of dramatic volume and light, with a few surprising detai...

This Week

Architecture

A Timeless Renovation Incorporating Three Eras Of Design History

The Autumn House by Studio Bright unites a Victorian terrace with its 1980s renovation by architect Mick Jörgensen, in one contemporary des...

Interiors

A Green New Addition For An Ageing Edwardian Home

Brave New Eco revitalises an existing Brunswick home for multiple generations with a new extension, natural material palette and clever use

News

Bruce Munro's Spectacular Light Installations Are Coming To Heide

See a showcase of light and colour when the acclaimed English-Australian artist takes over Heide Museum of Modern Art and its gardens!
Sponsored

Studio Visit

Kelly Thompson’s Playful Preston Showroom Clashes Colour In The Best Way

The clever creative behind online store, Makers’ Mrkt, gives us an inside look at her fun Preston stockroom-turned-store!
Christina Karras

Interiors

The 2022 Australian Interior Design Awards Winners!

From Troye Sivan's divine Flack Studio residence to a converted warehouse abode, the industry’s best designers and projects have been reve...
Christina Karras

Interiors

Two Sleek + Stylish Side-By-Side Homes On One Block!

This dual-occupancy build by Boutique Developments proves developments don't have to be generic, with each unit offering up its own contrast...
Christina Karras
2:04

Inside Look

Behind The Scenes At The NGV’s Epic New Picasso Exhibition

Exhibition designer Allie Mactier takes us through one of the National Gallery of Victoria's biggest exhibitions ever.

Interiors

A Mediterranean-Inspired Holiday Home Right On The Water’s Edge

CLO Studios styled the interior of this new Noosa home (dubbed Sky Garden) with earthy tones and pieces by local artists.

Creative People

Artist and Yindjibarndi Elder Wendy Hubert On Mapping Country + Culture

Our new columnist Jirra Lulla Harvey talks to respected Yindjibarndi Elder, artist, Cultural Custodian and linguist, Wendy Hubert about Coun...
Jirra Lulla Harvey

Creative People

Landscape Studio Ayus Botanical On Creating Calming + Enduring Gardens

The husband-and-wife team of Ayus Botanical share the thoughtful processes behind their lush residential and commercial projects!
Christina Karras
  14 hours ago

Gardens

A Cottagecore Folly Buried At The Bottom Of A Grand Garden

Cameron Kimber’s pocket-sized patch contains a folly and a sweet guest cottage mirroring his stately home in the Southern Highlands.

A Day In The Life

A Day In The Life Of Costume + Production Designer, Catherine Martin

The four-time Oscar winning designer shares insights from her career working alongside husband Baz Luhrmann, and how she helped bring 'Elvis...
Christina Karras

Stays

A Dreamy Getaway With Panoramic Views In The Heart Of Hobart

Edwardian architecture meets a Japanese-style extension at this peaceful Tasmanian retreat, complete with spectacular views of the city, riv...
Christina Karras

Architecture

A Compact + Colourful Extension Of A Fun Family Home

Foomann Architects replaced this Melbourne home's dated extension with a personality-filled renovation, behind a vibrant pink door!
Christina Karras
  22 hours ago

Homes

A Creative Couple’s Loft-Style Pad, With Brooklyn Vibes!

Designer Phi Do and his husband Yaniv Brayer give us a tour through their warehouse-style Richmond townhouse.

Similar Stories

Architecture

An Award-Winning Home, In Three Parts

The triple pavilion house design from Trias Studio.
Miriam McGarry

Architecture

A Different Kind Of 'Tree House'

A home inspired by a magestic backyard magnolia tree, by Green Sheep Collective.

Architecture

A Generous And Spacious Family Dream Home

Architecture firm Preston Lane transform this suburban Melbourne home into a space of dramatic volume and light, with a few surprising detai...

The Design Files acknowledge the Traditional Custodians of the lands on which we work, the Wurundjeri people of the Kulin Nation. We pay our respects to Elders past and present.

First Nations artists, designers, makers, and creative business owners are encouraged to submit their projects for coverage on The Design Files. Please email bea@thedesignfiles.net