Melbourne Home

Tonny Djajadi and Cheng Chee

Lucy Feagins
Wednesday 31st August 2016

A minimalist existence may seem effortless, but living minimally takes serious discipline. Accumulating stuff is easy – it’s far more challenging to refine ones belongings, and pare life back to only the bare essentials.

Cheng Chee and Tonny Djajadi take minimalism to new heights. Their sleek, contemporary two bedroom converted warehouse in Richmond is a study in refined simplicity.

This two bedroom converted warehouse in Richmond has been home for Cheng Chee and Tonny Djajadi for 2 and a half years. The pair purchased the home after 10 years of apartment living, with the intent of creating a more spacious home in which to host friends and family staying from overseas.

When they originally purchased the home, Tonny and Cheng’s house was an open plan loft set-up, with two mezzanines accessed by ladder-like stairs. The pair were keen to work with an architect to reconfigure the space, and create a more functional floorplan. ‘There was no flow to the kitchen, dining, and living, and we also felt we needed more privacy’ Tonny explains.

Their brief to friend and architect Wilson Tang of Sonelo was to create a more fluid flow from the front entry to the sun-drenched living room at the rear of the home. Wilson re-designed the kitchen and bathrooms, which were gutted and entirely re-built, along with a sleek new set of stairs to access the mezzanines. A new linear kitchen was constructed with an elegant shrouded island bench, and a long, custom built dining table was installed at the heart of the home, linking the front part of house to the living room at the rear.

Both Tonny and Cheng work in the residential construction industry, and are passionate design enthusiasts. Their home is a perfect reflection of their combined tastes, and a delicate balance of form and function.

Particularly treasured pieces include their large, comfy sofa, from Aero design (‘We spend a lot of time falling asleep in front of the TV – this is a sofa bed but with the sofa look – win win!’ says Tonny!). They’re also very fond of that extra long, marble-topped dining table, designed by their architect. ‘We use it a lot as entertaining space, dining space, work space, chatting space. We actually use it more frequently than the living room’ Tonny explains.

When asked to describe their aesthetic, Tonny and Cheng are characteristically decisive. ‘Clean-cut, symmetrical, calm – and with an aversion to clutter!’ they say. For these two young professionals, minimalism comes easy.

Tonny Djajadi  and Cheng Chee in their Richmond home! Photo –  Eve Wilson. Production – Lucy Feagins / The Design Files.


Show Comments

Sign up for the TDF Daily Newsletter

You might also like

by Lucy Feagins
Wednesday 21st January 2015
17
by Lucy Feagins
Wednesday 2nd March 2016
31
by Lucy Feagins
Wednesday 13th May 2015
18
by Lucy Feagins
Wednesday 23rd October 2013
70
by Lucy Feagins
Wednesday 10th June 2015
12
by Lucy Feagins
Wednesday 8th June 2016
7
by Lucy Feagins
Wednesday 28th May 2014
75
by Lucy Feagins
Wednesday 16th March 2016
10
by Lucy Feagins
Wednesday 7th May 2014
43